Jakie dania można przygotować w thermomixie?

W dzisiejszym zabieganym świecie dużo mówi się o potrzebie znalezienia złotego środka pomiędzy chęcią zdrowego odżywiania a chronicznym brakiem czasu na wielogodzinne przygotowywanie domowych posiłków. Z pomocą i gotową receptą na szczęście przychodzi urządzenie Thermomix.

Czym jest thermomix?

potrawaThermomix jest wszechstronnym urządzeniem. Łączy w sobie kilka sprzętów kuchennych w jedno urządzenie, by tym samym umożliwić szybsze przygotowanie dań obiadowych deserów, czy też przepysznych przystawek. To rodzaj urządzenia, które znajdzie zastosowanie zarówno w domach nastawionych, na gotowanie dla wieloosobowej rodziny, jak i w przypadku kuchni singla. Pokochają go i mistrzowie kuchni, jak też pionierzy raczkujący w świecie kulinarnych doznań. Urządzenie to pozwala na gotowanie na parze, blendowanie, siekanie, ucieranie, mieszanie, ważenie, podgrzewanie potraw, co czyni je niezastąpionymi urządzeniami w małych aneksach kuchennych i kuchniach. Ale to nie wszystko. Wykorzystując najnowszy model Thermomix tm6 można zagnieć ciasto, fermentować, podsmażać, gotować sous vide czy po prostu ważyć albo zagotować wodę.

Jakie rodzaj potraw można przyrządzić?

Thermomix,  jako jedno z nielicznych urządzeń na rynku, dysponuje aż 20 różnych funkcjami do wyboru. Przy jego pomocy można przygotować zarówno dania mięsne, jak i zupy, desery. Dla przykładu wystarczy wspomnieć, że nie ma dla niego problemu przygotować np. takie dania jak roladki drobiowe ze szpinakiem, kaszotto z kurczakiem i botwinką, kurczak z ryżem po meksykańsku, chinkali gruzińskie pierogi z mięsem, ale też dynię faszerowaną czy lasagne bolognese — bez konieczności sięgania po jakiekolwiek inne sprzęty. Wydaje się to niewiarygodne, ale przy pomocy Thermomixa – można zrobić też pieczywo, majonez, ciasto na pizzę czy rybę na parze. Na początek warto spróbować czegoś mniej skomplikowanego jak rosół, czy też zupy gulaszowe i dania jednogarnkowe. Dość łatwo przygotować też można domowej roboty koncentraty z bulionów warzywnych, drobiowych jako wyśmienitych baz do różnego rodzaju sosów.